18.4 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalCasa Vioricai, pericol public!

Casa Vioricai, pericol public!

Singura si batrâna, o femeie tortureaza de ani buni o comuna intreaga. Este vorba de Viorica Roman din Greci, in a carei casa mizera poate oricând izbucni o molima!


E asezata chiar la soseaua principala, n-ai cum s-o ratezi. Cocosata, ca o baba scofâlcita de ani, cu peretii plesniti, prin care misuna fel de fel de vietati, de la libarcile obisnuite si purici, pâna la gânganii cu dimensiuni si culori inspaimântatoare. Tavanul sta sa-i cada – ba pe mijloc s-a si surpat mai acum câteva luni, de la ploi. L-a priponit insa cu niste pari – vreo cinci – sa nu se rupa de tot. Nici la temelie nu e mai zdravana coverca de chirpici. Sa o intareasca – a insirat caramizi si bolovani de jur-imprejur, numai buni de aciuat sobolanii, gainile si alte animale de pe lânga casa omului. Prin ferestrele intepenite de mucegaiuri vechi de când lumea, lumina nu patrunde: parca trecute prin secole de calamitati, de furtuni si alte nenorociri, geamurile au luat culoarea pamântului. Un fir de vita crescut anapoda inverzeste o latura a casei. In rest – ruine: gardul, desirat de stinghiile putrede, patulul, dezmembrat aproape cu totul pentru lemne de foc. Printre ele, in gramezi de lâna tunsa de acum câtiva ani si facuta una cu pamântul, dorm de-a valma, cum apuca, douazeci de oi, doi boi si trei capre. Averea Vioricai Roman, batrâna care a speriat o comuna intreaga!


Banii la CEC, mizeria in casa


„Este focar de infectie, e cuib de sobolani si purici, e o rusine pentru tot satul nostru!“, discuta câteva femei marea problema, ramasa nerezolvata de ani si ani. „Când urineaza in mizeria asta toate animalele deodata, iti vine sa-ti iei câmpii! Sa intri la ea in casa, tre’ sa fii nebun! Daca lasa usa deschisa, se simte mirosul din drum! Cum o putea trai acolo un om, nu stiu… Si nimeni nu poate sa-i faca nimic, nici primaria, nici vecinii!“.


In lipsa ei – e plecata aiurea, cum face in fiecare zi – satenii din Greci isi dau frâu sentimentelor. Are 75 de ani si n-a fost in stare de nimic, toata viata ei, zic. Casa a luat-o de la parinti si n-a mai batut un cui in ea de când sta acolo – o lasa sa se prapadeasca, acolo, in mijlocul comunei. S-au oferit oameni s-o ajute. „Pe-un berbecut si-o mia i-o fac boboc, ca noua“, a incercat unul. Dar Viorica nici n-a vrut sa auda. Pai ce, isi da ea animalele pe-o casa?! Alta treaba n-are? A priponit-o singura cu niste pari si si-a vazut de ale ei, bodoganindu-i in stânga si-n dreapta pe vecinii nemultumiti. Vara asta a vândut doi boi. A luat cincizeci de milioane. Ce-a facut cu ei, numai Cel de Sus stie! N-are barbat, n-are copii, doar patru nepoti de la o sora, dar nici alora nu le da un cap de ata, cu toate ca vin la ea cu rândul, sa-i ceara câte ceva. Ii pune la CEC… De ce? Sa se ingroape cu ei? Macar acoperisul ala sa-l repare, ca se poate intâmpla, Doamne fereste, sa cada intr-o noapte pe ea si s-o omoare! Dar parca te poti intelege… O amenda, o atentionare, trebuie sa existe o cale care sa o determine sa intre si ea in rând cu lumea, sa nu mai faca satul de rusine…


Singura sansa – vârsta inaintata


Nemultumiti, satenii din Greci mai ca nu incep o razmerita. Casa Vioricai Roman ii tortureaza de ani intregi. Mirosurile grele, mormanele de gunoi ii scot din minti, facându-i de fiecare data sa treaca pe cealalta parte a drumului, când ajung pe acolo. Degeaba au incercat cu vorba buna, degeaba s-au certat cu ea, batrâna a tinut-o pe-a ei. Nici plângerea la primarie nu a rezolvat in vreun fel problema. Pentru ca, zice primarul comunei Greci, nici o lege nu-i permite sa se amestece in gospodaria femeii. „Nu putem sa intervenim in forta, pentru ca pâna la urma este casa ei si poate face ce vrea cu ea. Daca vrea sa cada, o lasa sa cada si gata. Noi nu putem decât sa incercam sa vorbim cu ea. Si am incercat… dar fara izbânda. Nu se poate intelege nimeni cu ea!“, isi recunoaste neputinta primarul comunei, Dumitru Roman (fara nici o legatura de rudenie cu Veronica, subliniaza el!). Ca exista sau nu o lege pentru a stârpi o molima ce sta sa izbucneasca din clipa in clipa lânga ei, satenii nu stiu si nici nu ii intereseaza. Ei vor doar sa ia sfârsit un cosmar! Iar pâna la o rezolvare legala, nu pot decât sa astepte. Pâna la urma, nu mai poate fi mult, Viorica Roman e trecuta de 75…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS